latinica  ћирилица
29/11/2022 |  12:59 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Домаћинства још могу да се пријављују за уградњу соларних панела

Домаћинства у Републици Српској још могу да се пријављују за уградњу соларних панела на кровове у систему купац-произвођач, а предности овог програма енергетске ефикасности становништу представља око 200 агената на терену.
Соларни панели - Фото: РТРС
Соларни панелиФото: РТРС

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је Срни да агенти иду од врата до врата и упознају грађане са свим предностима инсталације соларних панела на крововима кућа, те да ће акција трајати 60 дана.

На питање када ће они који су се пријавили знати да ли су испунили све услове за постављање соларних панела на кровове, Петровић је истакао да се никакве одлуке неће доносити док не виде резултате рада агената.

Након што агенти упознају грађане са свим предностима, Петровић је рекао да ће заинтересовани моћи да се пријаве за постављање соларних панела на кровове, истакавши да су предности програма енергетске одрживости значајне и да је цијела Европа искористила тај систем.

Електропривреда Републике Српске планира да програмом енергетске одрживости обухвати и привреднике, али и заједнице етажних власника, болнице, домове здравља и вјерске објекте.

Петровић је појаснио да више неће бити јавног позива, већ ће ићи иницијативно писмо свим субјектима који су заинтересовани за инсталирање соларних панела на кровове.

Према његовим ријечима, траже модел са Привредном комором Републике Српске када је ријеч о привредницима јер ту неће бити исти финансијски оквир као код домаћинстава.

- Када је ријеч о осталим субјектима они су предвиђени, програм је спреман, али нећемо да крећемо с њим док не завршимо прву фазу - закључио је Петровић.

Из Електропривреде Републике Српске раније су поручили да ће домаћинствима која буду одабрана за инсталацију соларних панела бити умањени рачуни за струју и омогућено да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности.

- Домаћинства која добију фотонапонско постројење наредних 25 година неће плаћати класични рачун за струју какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог постројења, након чега оно прелази у њихово власништво - навели су из Електропривреде.

Рок за пријаву домаћинстава био је 15. октобар, након чега је саопштено да се пријавило око 5.000 домаћинстава, а из Електропривреде су раније рекли да је у плану уградња соларних панела на кровове 50.000 кућа у Републици Српској.