latinica  ћирилица
29/11/2022 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

У децембру почиње анкетно истраживање пољопривредних газдинстава

Републички завод за статистику ће од 1. до 15. децембра спровести анкету у оквиру годишњег истраживања пољопривредних газдинстава.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Анкетом ће бити обухваћено око 6.000 пољопривредних газдинстава, од који 5.500 породичних и 500 газдинстава правних лица и предузетника лоцираних на територији Републике Српске, саопштено је из Завода за статистику.

Анкетирање породичних пољопривредних газдинстава телефонским путем ће спровести обучени и овлаштени анкетари Завода.

Овом статистичком активношћу ће се, према дефиницијама прописаним важећим ЕУ регулативама, методолошким упутствима и препорукама Евростата прикупити подаци о кориштеном пољопривредном земљишту, оствареној производњи, засијаним површинама у јесењој сјетви, површини и цијени земљишта узетог у закуп, као и подаци о бројном стању стоке и оствареној сточарској производњи.

У саопштењу се наводи да анкета представља редовно статистичко истраживање на узорку које се проводи у годишњој динамици.

Прикупљени подаци о пољопривредним газдинствима су повјерљиви и користиће се искључиво у статистичке сврхе.

Из Завода упућују позив свим пољопривредним газдинствима која су обухваћена овим анкетним истраживањем, да прихвате сарадњу и дају коректне одговоре овлаштеним анкетарима, те допринесу успјешном спровођењу анкете.