latinica  ћирилица
29/11/2022 |  14:24 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Сунак: Завршено "златно доба" односа Лондона и Пекинга

"Златно доба" односа Велике Британије и Кине је завршено, изјавио је британски премијер Риши Сунак.
Риши Сунак (Фото: EPA/TOLGA AKMEN) -
Риши Сунак (Фото: EPA/TOLGA AKMEN)

Он је током првог говора о спољној политици откако је изабран за премијера најавио да ће промијенити став Велике Британије о Кини.

Сунак је рекао да су блиски економски односи током протекле деценије били "наивни", те да Британија мора да "прижељкивање замијени чврстим прагматизмом према конкурентима".

Премијер је, међутим, упозорио да не треба спроводити "реторику Хладног рата", те да се глобални значај Кине у бројним сферама не може игнорисати.

Говорећи о протестима који се дешавају у Кини, Сунак је навео да је Пекинг одабрао "даље кажњавање", укључујући напад на новинара Би-Би-Сија.

- Сматрамо да Кина представља системски изазов нашим вриједностима и интересима, изазов који постаје акутнији усљед кретања Пекинга ка још већој ауторитарности - истакао је Сунак.

Према његовим ријечима, осим "златног доба односа Британије и Кине", завршена је и "наивна идеја" да ће већи обим трговине са Западом водити ка политичкој реформи у Кини, пише Би-Би-Си.

Он је навео да ће Британија сарађивати са савезницима, укључујући САД, Канаду, Аустралију и Јапан, како би "контролисала пооштрену конкуренцију", укључујући дипломатијом и ангажовањем.

Сунак је током говора обећао и наставак подршке Украјини.