latinica  ћирилица
29/11/2022 |  15:03 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

ЦИК усвојио извјештај о провјерама листа за Вијеће народа Српске

Централна изборна комисија БиХ усвојила је данас у Сарајеву извјештај о извршеним провјерама 30 кандидатских листа за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске на којима је укупно 68 кандидата.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Утврђене су и кандидатске листе за Дом народа Парламента Федерације БиХ, и то 16 кандидатских листа на којима је 29 кандидата које је доставила Скупштина Кантона Сарајево, 11 кандидатских листа са 27 кандидата које је доставила Скупштина Зеничко-добојског кантона, те девет кандидатских листа са 19 кандидата које је доставила Скупштина Ливањског кантона.

На данашњој сједници прихваћена је и оставка Амира Хуртића у Скупштини града Добоја, а мандат додијељен Нирмели Јанковић, као и оставка Огњена Бодироге у Скупштини општине Фоча, умјесто којег је мандат додијељен Бранки Драгичевић.

ЦИК је на данашњој сједници изрекао и новчане казне за лажно представљање политичких субјеката у бирачким одборима.

Овом одлуком, СДП и странка "Бх зелени" кажњени су са по 4.000 КМ, Странка радом за бољитак, Лијево крило и босанскохерцеговачка иницијатива – Фуад Касумовић кажњени су са по 3.000 КМ, док су предсједници и потпредсједници појединих бирачких одбора кажњени са по 1.000 КМ и забраном ангажовања у раду бирачких мјеста на период од четири године.

Са данашњег дневног реда сједнице ЦИК-а скинуте су тачке везане за приједлог одлуке о приговору политичких субјеката СДС, ПДП и Платформе за прогрес, о чему ће се расправљати на сутрашњој сједници.