latinica  ћирилица
29/11/2022 |  15:57 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Споразум Сарајева и Кијева лицемјеран

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да је лицемјерна готово свака тачка Споразума о пријатељској сарадњи Сарајева и Кијева који је на маргинама Кијевског инвестиционог форума у Бриселу потписала градоначелник Сарајева Бењамина Карић, те да тај документ отвара низ питања.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- У складу са чланом један, оба главна града "заступају европске вриједности демократије, слободе и владавине права", "посвећена су људским правима и принципима међународног права", те "промовишу миран суживот у Европи". Скоро свака тачка је испуњена лицемјерјем - наводе из Амбасаде.

Из Амбасаде Русије питају о каквој владавини права се може разговарати са онима који су узурпирали власт као резултат државног удара 2014. године, чиме су започети дугогодишњи трагични догађаји у Донбасу?

- О каквој посвећености људским правима можете раговарати са онима који су током седам година вршили систематско бомбардовање цивилног становништва помоћу западног оружја, због чега су гинули и даље гину жене, старци и дјеца? - питају из руске Амбасаде у Сарајеву.

из Амбасаде питају о каквом мирном суживоту се може разговарати са онима који су, као што је већ извјесно, планирали употребом силе преузети територију гдје су људи слободним демократским гласањем изјавили да су против фашистичког режима?

- Како госпођа Карић може комуницирати са духовним сљедбеницима оних који су уништавали буквално на хиљаде Јевреја, Руса, Пољака, Рома и припадника других националности? Да ли потписан споразум значи да ће госпођа Карић, у знак солидарности са њеним новим партнерима, почети да преименује улице Сарајева по бандеровским изродима? - наводе из руске Амбасаде.

Из Амбасаде Русије питају да ли ће Карићева у главном граду БиХ забранити руску културу, музику и балет, те да ли ће у складу са одредбама овог документа послати добровољце из Сарајева да би помогли украјинским неонацистима?

Као врхунац апсурда из Амбасаде Русије наводе то што је документ потписан на украјинском и енглеском језику.

Ако је документ потписан на украјинском и енглеском језику, да ли то значи да се Карићева одриче бошњачког, српског и хрватског језика на којима су, између осталог, потписани сви споразуми БиХ и Руске Федерације, додаје се у саопштењу, уз констатацију да су можда питања из Амбасаде Русије реторичка али да ће она, прије или касније, пред својим бирачима морати дати одговор на њих.

На позив градоначелника Кијева Виталија Кличка, јуче је градоначелник Сарајева Бењамина Карић учествовала на панелу у оквиру Кијевског инвестиционог форума у Бриселу.