latinica  ћирилица
29/11/2022 |  16:08 ⇒ 16:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Наставићемо сарадњу с Кином упркос непримјереним притисцима

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас након састанка са делегацијом Комунистичке партије Кине да је Србија највећи пријатељ Кине у Европи.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg)

- Ми ћемо и поред свих притисака који долазе на непримерен начин наставити нашу сарадњу са Кином - поручио је Дачић на конференцији за новинаре у сједишту СПС и оцијенио да је то у обостраном интересу.

Он је захвалио Кини на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, додајући да и Кина може да рачуна на подршку Србије када је реч о њеном суверенитету и интегритету.

Предсједник СПС је подсјетио и на историјске чињенице, попут оне да је током бомбрадовања 1999. године, једна од мета у Београду била и кинеска амбасада.

Када је ријеч о сарадњи двије партије, Дачић је рекао да она траје више деценија, те да у оквиру успјешне сарадње Србије и Кине јача и међупартијска сарадња.

- Наше двије земље су пријатељске, једни друге подржавамо, имамо и Споразум о стратешком партнерству, а односи између предсједника Кине Си Ђинпинга и предсједника Србије Александра Вучића су на високом нивоу - истакао је Дачић.

Замјеник министра међународног одељања Централног комитета Комунистичке партије Кине Куан Хонгшан рекао је да су са делегацијом СПС разговарали о јачању сарадње у свим областима између двије државе, али и на нивоу партија.

- Размијенили смо мишљење и договарали конкретне планове за будућу сарадњу двије парије. Комунистичка партија Кине и СПС су братске партије, а двије државе имају челично пријатељство - рекао је Хонгшан.

Он је позвао делегацију СПС да посјети Кину, додајући да и данас памте Дачићеву посјету Кини фебруара 2020. године када је почела пандемија корона вируса, уз оцјену да је то била храбра одлука и велика подршка кинеском народу.

Поновио је да двије земље заједно чувају међународно право изразио задовољство чињеницом да се Србија развија.