latinica  ћирилица
29/11/2022 |  16:42 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Мишић: Уредити систем плата кроз колективни уговор

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да је неопходно уредити систем плата у Српској кроз колективни уговор, што ће се радити у наредном периоду.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

- На трагу смо да за то добијемо подршку Владе Српске. Очекујем да то буде у најкраћем могућем року како бисмо избјегли сваку врсту манипулације са најнижим износом плате - рекла је Мишићева у Бањалуци након консултација са мандатаром за састав нове Владе Српске Радованом Вишковићем.

Она је додала да је амбиција да се то уради на најбољи начин како би се обрачунало са сивом зоном, са давањем дијела плате у коверти, те изразила увјерење да ће синдикат за ово добити подршку свих поштених послодаваца.

- Они који исплаћују плате у ковертама су нелојална конкуренција поштеним послодавцима и уколико дођемо до тога да се систем плата уреди, гдје би се коефицијент у зависности од стручне спреме множио са износом најниже плате, дошло би се до плате коју би требао имати сваки радник и уз резултате рада - навела је Мишићева, додајући да синдикат нема амбицију да ограничава границу износа плате.

Она је изразила очекивање да ће Вишковић у посљедњој седмици децембра саопштити износ најниже плате за идућу годину.

Мишићева је навела да је за синдикат битно и уређење Министарства рада и ко ће бити ресорни министар, као и мијењање одређених ствари у Инспекторату Републике Српске ради бољег поштивања радничких права и сузбијања сиве економије.

Вишковић је данас, осим са Савезом синдиката Републике Српске, одржао консултације и са делегацијама Уједињене Српске, Привредне коморе, Удружења послодаваца, Удружења пензионера Српске.