latinica  ћирилица
29/11/2022 |  18:35 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Мајкић: Опозиција спремна да онемогући одбрану интереса Српске

Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је опозиција из Републике Српске "грчевитом борбом" за другог делегата у Клубу српског народа у Дому народа показала да је спремна онемогућити одбрану интереса Српске и пристати на још веће уступке.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Грчевитом борбом за другог делегата у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ опозиција је показала да је спремна онемогућити одбрану интереса Републике Српске чему смо свједочили у ранијим сазивима Дома народа када је СНСД имао три, а опозиција два делегата - рекла је Мајкићева Срни.

Она каже да су то била времена којих се многи сјећају са горчином, нарочито када су та два делегата опозиције прихватала законе и одлуке који су били против свих интереса Републике Српске.

- Свједоци смо ових дана шта је све спремна учинити дезоријентисана опозиција у Српској да би се дочепала власти на нивоу БиХ. Нису пристали на уједињење у свесрпски фронт како би се заштитила Република Српска и онемогућило антиуставно дјеловање у Сарајеву иако их је предсједник Српске Милорад Додик позвао као и остале српске партије да се прикључи јединственом фронту за заштиту интереса Републике Српске - наводи Мајкићева.

Мајкићева каже да је опозиција тај позив глатко одбила, али је потрчала у Сарајево да се о власти договори и да о власти разговара.

Она сматра да су два разлога за то - први је да се "великодушно препоруче за власт иако им се странке распадају, а лош изборни резултат их никако за то не препоручује", а други је да учине све што могу како би осујетили избор четвртог делегата СНСД-а у Клубу српског народа у Дому народа парламента БиХ.

- Опозиција је потпуно свјесна да евентуално формирање власти са партнерима из Федерације БиХ никако не би могло бити на равноправним основама јер су они губитници избора - напоменула је Мајкићева.

Говорећи хипотетички, она је навела да би се од њих увијек очекивало да раде против интереса Републике Српске, да нуде нове и све веће уступке супротно њиховим интересима јер зато су и ушли у власт.

- То би била цијена уласка у власт политичких партија губитника избора на свим нивоима. Евидентно је да су они спремни да ту цијену плате. Сраман је њихов понижавајући одлазак да ту цијену плате, али још срамнији њихов повратак без гаранције да у будућој власти на нивоу БиХ могу играти било коју политичку улогу - закључила је Мајкићева.