latinica  ћирилица
29/11/2022 |  19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина лансирала нову летjелицу у свемир (ВИДЕО)

Троје астронаута полетjело је данас у свемирској летjелици Шенџоу-15 како би извршили прву смjену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.
Посада свемирске летјелице Шенџоу-15 (Фото:  EPA-EFE/XINHUA / Liu Lei) -
Посада свемирске летјелице Шенџоу-15 (Фото: EPA-EFE/XINHUA / Liu Lei)

Свемирска летjелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника полетjели су на ракети Long March-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на сjеверозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Шенџоу-15 је посљедња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање “Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедјељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЦЦТВ.

Станица има пројектовани животни вијек од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

“Небеска палата“ била је кулминација скоро двије деценије кинеских мисија у свемир.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.