latinica  ћирилица
29/11/2022 |  20:25 ⇒ 30/11/2022 | 10:54 | Аутор: РТРС

Вархељи за РТРС: Кандидатски статус за БиХ могућ већ 15. децембра (ВИДЕО)

Буде ли у БиХ настављен убрзан процес формирања власти на свим нивоима, након децембарског самита ЕУ - Западни Балкан, већ 15. децембра Европски савјет могао би одобрити БиХ статус кандидата за чланство у Европској унији, потврдио је европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи у разговору за РТРС.
Оливер Вархељи - Фото: РТРС
Оливер ВархељиФото: РТРС

Он је рекао да је овај самит у Тирани јединствен јер се лидери ЕУ и Западног Балкана први пут састају ван Брисела, додајући да БиХ има времена и прилику да добије кандидатски статус.

Вархељи је изразио наду да ће БиХ јачати институције како би самостално могла доносити одлуке и да стране судије у Уставном суду БиХ неће више бити потребне по истеку текућег мандата.

Вархељи је истакао и да званичници Републике Српске подржавају убрзан пут ка Европској унији.

- Имао сам прилику да се састанем са новом предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и заиста сам охрабен порукама које сам чуо од ње, односно спремношћу за убрзан пут ка ЕУ - истакао је он.

Вархељи је додао да он и предсједник Српске Милорад Додик дијеле заједнички интерес за што бржи напредак на европском путу и осигурање мира, стабилности и развоја.