latinica  ћирилица
30/11/2022 |  07:59 ⇒ 10:50 | Аутор: sputniknews.com

Захарова подсјетила Запад како је НАТО лишавао воде и струје српски народ током бомбардовања

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова подсјетила је Запад на ријечи бившег портпарола НАТО-а Џејмија Шеја који је 1999. године оправдао циљане нападе на инфраструктуру Југославије усљед којих су цивили остајали без струје и воде.
Марија Захарова  (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и службеницима Бијеле куће за сјећање - написала је Захарова на Телеграму и навела цитат бившег представника Алијансе од 25. маја 1999. године.

Упитан зашто НАТО лишава грађане земље струје и воде, Шеј је одговорио да га не брину проблеми српског народа.

Такође је истицао да су југословенске власти требале да прихвате услове Алијансе како би престало бомбардовање инфраструктуре.

- Ако Милошевић заиста хоће да његови грађани имају воду и струју, све што треба да уради јесте да прихвати услове НАТО-а и ми ћемо прекинути ову кампању. Док то не уради, наставићемо да нападамо циљеве који снабдијевају његову војску струјом. Ако то буде имало посљедице по становништво, то је проблем Милошевића. Прекид водоснабдијевања и струје користе се против народа Србије, а ми смо их "искључили" заувијек или на дуже вријеме зарад живота 1,6 милиона Косовара који су протјерани из својих домова и чији су животи озбиљно угрожени. Неће се свима допасти ова разлика, али та разлика је за мене кључна - рекао је својевремено представник НАТО-а.