latinica  ћирилица
30/11/2022 |  08:52 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Стојановић: Ни потјерница не гарантује изручење Махмуљина

Адвокат Миодраг Стојановић сматра да Турска неће испоручити осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина за којим је расписана Интерполова потјерница, уколико је у тој земљи.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

Стојановић, који је и најављивао расписивање међународне потјернице за Махмуљином, истакао је да је правило такво да се она доставља међународним безбједносним агенцијама, односно свим чланицама Интерпола.

- Уколико се, у једном тренутку, у било којој држави која је потписница Интерпола, лоцира или пронађе лице које је на потјерници, улази се у процедуру његове екстрадиције -рекао је Стојановић за Независне новине.

Али то, додао је, подразумијева одређене протоколе.

- Прво, да ли је то дјело - дјело по закону те државе? Под два - да ли је за то дјело, које му се ставља на терет, наступила застара, амнестија или помиловање? Није. Под три - да ли је та пресуда заснована на кршењу људских права оптуженог? Није. У конкретном случају, у питању је правоснажна пресуда Суда БиХ - рекао је Стојановић.

Ако би Турска дошла до Махмуљина и ухапсила га, Стојановић каже да би била дужна да га испоручи БиХ.

- Али, да ли постоји воља, да ли он можда има турско држављанство, то не знамо - истакао је Стојановић.

Срна је раније упутила турском Министарству правосуђа упит да ли Турска подржава да у тој земљи борави осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин, који се није одазвао правосуђу у БиХ.

На ово питање из Турске нису оговорили, а у међувремену је расписана црвена Интерполова потјерница за одбјеглим ратним злочинцем.

Из извора блиских Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ Срни је јуче потврђено да је Интерпол расписао црвену потјерницу за Махмуљином и да за њим трагају 194 земље.

Некадашњи командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин правоснажно је осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.