latinica  ћирилица
30/11/2022 |  10:36 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Асфалтирање пута према Гламочу подстакло би повратак Срба

Душан Лукајић из села Роре, које припада општини Гламоч, изјавио је Срни да би асфалтирање пута који повезује Дрвар и Гламоч олакшало живот повратницима и подстакло становништво да се више враћа на своја огњишта.
Гламочки крај - село Роре - Фото: РТРС
Гламочки крај - село РореФото: РТРС

- Асфалтирање пута које чекамо годинама олакшало би нам живот. Брже бисмо стизали до Гламоча, Ливна, Бањалуке. Исто тако, асфалтирање пута који повезује Дрвар и Гламоч више би враћао становнике села која се налазе на његовој траси - прича шездесетдеветогодишњи Лукајић.

Према његовим ријечима, мјештани годинама уназад чекају на асфалтирање овог пута, који је у веома лошем стању.

Мјештани села Роре муку муче и са водом, јер немају ни водоводну мрежу, а како каже Лукајић, пут и вода су основ за нормалан живот.

- Људи би се враћали на своја огњишта, обнављали куће, враћале би се породице. Надамо се да ће доћи и то вријеме када ће се ријешити наши проблеми и да институције БиХ, Србије и Српске помогну повратницима у овом дијелу - каже Лукајић.

Од Гламоча је село Роре удаљено 27 километара, док је нешто даље од Дрвара.

Село Роре налази се на регионалном неасфалтираном путу који повезује Дрвар и Гламоч, двије општине у Ливањском кантону чије већинско становништво чине Срби.

Дрвар и Гламоч једине су двије општине у ФБиХ које су спојене макадамским путем дужине двадесетак километара, а асфалтирање ове дионице је од изузетног значаја јер се ту налазе српска повратничка села, рекао је раније Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.