latinica  ћирилица
30/11/2022 |  10:41 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Деђански: Треба бити опрезан са свим најавама које долазе из ЕУ

Политички аналитичар Стевица Деђански изјавио је да искуство учи да треба бити опрезан са свим најавама које долазе из ЕУ, јер се показало да се њихова обећања углавном покажу као нетачна и лажна или нека шаргарепа која никада не долази.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Коментаришући најаву европског комесара за проширење Оливера Вархељија да ће Европски савјет на самиту ЕУ Западни Балкан у Тирани 15. децембра одобрити БиХ статус кандидата за чланство у Унији ако се убрза процес формирања власти на свим нивоима, Деђански је за Срну рекао да би било добро ако тако буде, јер би европска перспектива цијелог региона ишла у истом правцу, што би снизило тензије.

- Ипак, са друге стране, питање је колико вјеровати таквим најавама пошто смо их и до сада имали, али нису биле испуњене. И ово може да буде само прича као припрема за самит и неко билдовање атмосфере у позитивном смислу. Ефекат тога ћемо видјети, а ја сам скептичан према томе - истакао је Деђански.

Он каже да би волио да то буде истинито, али да не вјерује у обећања европских званичника.

Деђански је објаснио да то није везано само за Републику Српску и БиХ, већ и за цијели регион, јер се ЕУ стално игра тим најавама о европској перспективи Западног Балкана.

- Примјер је и то што Србији обећавају све и свашта или приштинским властима којима дају обећања о визној либерализацији, али од тога не буде ништа. Ипак, не желим да будем птица злослутница или негативац. Хајде да се надамо и чекамо шта ће бити - навео је Деђански.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи током дводневне посјете БиХ, коју је завршио јуче, најавио је да су врата ЕУ отворена за БиХ, којој би средином децембра могао бити одобрен кандидатски статус.