latinica  ћирилица
30/11/2022 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Абазовић: Отворени Балкан и Берлински процес нису у колизији

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас да не види како су иницијатива Отворени Балкан и Берлински процес у колизији, нити да негирају једна другу, већ управо супротно, и Подгорица је спремна да подржи све иницијативе које доприносе регионалној сарадњи и помирењу.
Дритан Абазовић  (Фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Дритан Абазовић (Фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

У изјави за Тањуг у Букурешту, гдје присуствује конференцији министара спољних послова НАТО-а, када је ријеч о оставци потпредсједнице његове владе Јоване Маровић, за коју се спекулише да је то учинила због отворености Подгорице ка инициајтиви Отворени Балкан, Абазовић је рекао да је она поднијела оставку у вези са послом који је радила, те да не мисли да то има везе са Отвореним Балканом.

Додао је да влада ради бројне анализе и да ниједна од њих није власништво министарства, већ цијеле владе, наводећи да код Отвореног Балкана главни критеријум треба да буде трговинска размјена између земаља које су приступиле, док су све остале интерпретације индивидуалне.

Да ли је некоме симпатично руководство у Сјеверној Македонији, Србији, Албанији, то је, каже, индивидуална ствар, кључно је питање да ли та иницијатива поспјешује трговинску размјену, мобилност људи, да ли олакшава проток роба, услуга, признање докумената...

- У том контексту, подржавам сваку инциијативу која води регионалној сарадњи и помирењу. Уопште не видим да су Отворени Балкан и Берлински процес у колизији, да једно негира друго, да уколико подржавате једну, не можете другу... Ко је то рекао, објаснио? Гдје то пише - рекао је Абазовић.

Додао је да је чак и предност Отвореног Балкана што је, на неки начин, либералнији, јер нема оснивачки акт, већ је то скуп билатералних договора земаља.

Навео је и да не види зашто имамо отпор према иницијативама из региона, које иду у правцу боље регионалне сарадње.

- Зашто наши људи не могу да смисле нешто добро? Зашто увијек идемо са предрасудама? Ево, подржавамо инциијативу Њемачке, Француске, Италије, свакога, али зашто бисмо имали непријатељски однос према иницијативи коју сутра можда треба да активира Црна Гора, само зато што је то из Црне Горе - упитао је Абазовић.

Зато је, каже, његов став за сваку иницијативу која води регионалној сарадњи, апослутно афирмативан.

- Не постоји рестрикција Владе Црне Горе да неко изнесе аргументе за и против, али ти аргументи морају да стоје, а не да буду паушални, нити плод било каквог осјећаја у односи на политички естаблишмент у другим државама - рекао је Абазовић.

У том смислу, навео је да Црна Гора не улази у Европску унију, ни због Емануела Макрона, ни због Олафа Шолца, нити неког другог лидера који помаже Подгорици, на чему је, свакако захвалан, већ жели да постане дио ЕУ, јер дијели вредности савременог свијета.

- Исто тако се односимо према свим иницијативама - закључио је Абазовић.