latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:10 ⇒ 12:11 | Аутор: РТС

Савјет ЕУ усагласио преговарачки мандат о укидању виза грађанима КиМ

Савјет Европске уније и Европски парламент ће почети преговоре о укидању виза за грађане Косова и Метохије, одлучили су данас амбасадори земаља чланица ЕУ, пише Танјуг, а преноси РТС.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Према нацрту уредба омогућава грађанима Косова и Метохије да путују у ЕУ без визе на 90 дана у било ком периоду од шест мјесеци.

Према ставу Савјета, безвизни режим би се примјењиивао од датума почетка рада Европског система путних информација и ауторизације који ЕУ уводи идуће године за грађане трећих земаља укључујући ту и Западни Балкан, а у сваком случају најкасније од 1. јануара 2024. године.

Савјет ЕУ сматра да је Приштина постигла значајан напредак у свим реформама за либерализацију визног режима, укључујући и област безбједности докумената, управљања границама и миграцијама, јавног реда и безбједности и основних права у вези са слободом кретања.

На основу ове процјене, Европска комисија је предложила да се укину визе за носиоце пасоша које издаје Приштина.

- Изузеће од визног режима ће обезбиједити да цијели регион Западног Балкана буде под истим визним режимом - подсећа Савјет ЕУ и додаје да ће Комисија наставити да активно прати спровођење реформи, укључујући усклађивање визне политике, кроз механизам за либерализацију визног режима.