latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Могуће да БиХ постане кандидат, Брисел жели да заокружи простор

Није искључена могућност да БиХ веома брзо добије статус кандидата за ЕУ, будући да Унија и НАТО постају све заинтересованији да заокруже свој простор у новим геополитичким околностима до којих је дошло избијањем рата на истоку Европе, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је у изјави за Срну објаснио да је циљ ЕУ и НАТО-а да потврде своју доминацију на европском континенту западно од руске границе, тако да у тим околностима расте њихов интерес за БиХ и Републику Српску.

Коментаришући најаву европског комесара за проширење Оливера Вархељија да би БиХ већ половином децембра могла добити статус кандидата за чланство у ЕУ ако убрза процес формирања власти на свим нивоима и испуни све битне услове, Анђелковић каже да је то могуће.

- ЕУ је можда први пут заинтересованија да убрза процес евроинтеграција него што су за то заинтерсовани Сарајево и Бањалука, односно грађани БиХ. Код нас, односно на простору свих држава које још нису у ЕУ, полако сазријева представа да нас они никада неће примити и да се поигравају са нама - рекао је Анђелковић.

Он каже да, док грађани западног Балкана полако губе вјеру у ЕУ, док, са друге стране, Унија има потребу да свима потврди да је озбиљан пројекат и да намјерава да уради оно о чему говори.

- Ово је тачка када ће они уистину можда дати БиХ кандидатски статус, што је генерално позитивно - сматра Анђелковић.

Напомињући да је ово значајна ствар и за Бањалуку, Анђелковић је указао да Република Српска мора јасно да каже да неће прихватити да евроинтеграције буду условљене било каквим промјенама на нивоу БиХ с циљем централизације.

- Ако ЕУ жели БиХ у својим редовима, за шта је и Република Српска отворена, онда се морају уважити Дејтон и уставно уређење БиХ - нагласио је Анђелковић.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи током дводневне посјете БиХ, коју је завршио јуче, најавио је да су врата ЕУ отворена за БиХ, којој би средином децембра могао бити одобрен кандидатски статус.