latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:51 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Мазалица: Многи су лоши потези опозиције по Српску у заједничким институцијама БиХ

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да су познати многи потези и примјери лошег дјеловања по Српску од опозиционих представника у заједничким институцијама БиХ.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је за Срну поводом разговора опозиције из Републике Српске, која жели власт на нивоу БиХ, са странкама из Федерације БиХ, подсјетио на измјене пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине које се односе на рад комисија.

- Омогућили су да је за рад комисија у Парламентарној скупштини довољан најмањи број посланика. Укинули су механизам којим се прије Савјета министара могла бранити Република Српска, а према којем су се уважавале и укључивале у именовање Савјета министара побједничке странке из Српске - нагласио је Мазалица.

Он каже да због оваквих и многих других одлука које је у посљедње три године доносила коалиција СДС-ПДП-СДА Савјет министара никада није ефикасно прорадио.

Мазалица је подсјетио и на покушај доношења штетног механизма координације гдје је већина, која се доноси консензусом од броја присутних, а не од укупног броја чланова, али је то, како је рекао, промијењено интервенцијом Жељке Цвијановић и Милорада Додика.

- Такође, у креирању пројеката које финансира ЕУ изостали су кључни пројекти из Српске, док су у комисијама изостављани српски представници и то је омогућено измјенама статута које је донио Мирко Шаровић - навео је Мазалица.

На овај начин је, како каже, усаглашено да се код најважнијих одлука могу заобићи замјеници, што угрожава српске интересе када је директор Бошњак и таквих је примјера на хиљаде.

Мазалица је додао и да је Младен Иванић гласао за спољно-политичку стратегију БиХ, као и да се БиХ требала придружити спољној политици ЕУ иако није постала њен члан.

- И то се сад наводи као аргумент код придруживања изјавама којима се уводе рестриктивне мјере Руској Федерацији - рекао је Мазалица.

Он је закључио да је, својим понашањем на нивоу БиХ, опозиција "заслужила" да их у наредне четири године странке из политичког Сарајева поново увуку у власт на ниво Савјета министара, чиме ће им привремено сачувати политичке каријере и партијске фотеље, а све на штету Републике Српске.

- Главни аргумент странкама из политичког Сарајева да треба да увуку СДС и ПДП у власт, у Савјет министара БиХ је да су они дјеловали у протекле четири године тако што нису подржавали вето српског члана Предсједништва БиХ и одлуке у вези са враћањем надлежности Републике Српске - рекао је Мазалица.

Представници опозиције из Српске - СДС-а, ПДП-а и листе "За правду и ред" разговарали су прије два дана у Сарајеву са руководством СДП-а БиХ о избору делегата у Дом народа БиХ из Српске. Послије састанка су саопштили да о томе нису постигли договор.