latinica  ћирилица
30/11/2022 |  13:16 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Представници борачких организација: Очекујемо да ће ускоро бити формирана нова Влада Српске

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Рајилић, декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић упознали су мандатара за састав нове Владе са својим захтјевима и проблемима.
Консултације за састав нове Владе (Фото: Влада Српске) -
Консултације за састав нове Владе (Фото: Влада Српске)

- Тражимо да изабрани министар буде особа која ће разумјети наше потребе - истакла је Рајилићева.

Она додаје да ће наставити сарадњу коју су и имали и у претходном мандату Владе Републике Српске.

Жупљанин истиче да је мандатар упознат за проблемима организације.

- Упознали смо мандатара са проблемима које имају организације које заступају интересе борачке популације. Мандатар потиче из борачке популације и врло је сензибилан када је ријеч о нашим проблемима. Што се тиче Организације старјешина војске Републике Српске, упознали смо мандатара са нашим стратегијским циљевима који се тичу ширења и јачања снага патриотског фронта снага за очување Српске и српског народа, трагање за истином у протеклом рату како истина не би постала оно што причају наши непријатељи - додаје Жупљанин, наглашавајући да је трећи стратегијски циљ стална истраживачка активност.

Он каже да је мандатар упознат и са ситуацијом да одређени број старјешина који немају ни дан данас ријешено стамбено питање, а имају документа, закључке још из Војске Југославије односно Србије, али нису то право остварили.

- Данас је са мандатаром договрено да ћемо на првом састанку ове двије Владе то питање поставити на дневни ред, како бисмо ријешили питање људи који су водили јединице у рату да данас не станују као подстанари - истиче Жупљанин.

Наглашава да је постигнута пуна сагласност, како помоћи и заштитити лица међу којима је највише старјешина Војске Републике Српске који су процесуирани, осуђени, оптужени пред судовима у Хагу, Суду БиХ и другим судовима.

- Они су формално правно данас скоро препуштени сами себи, а нису се борили за личне него за циљеве Републике Српске - рекао је Жупљанин.

Како истиче Остојић, захтјеве који су усвојени у јулу су поновљени и предочени тада премијеру и предсједнику Републике Српске.

- Поновили смо наше захтјеве који су усвојени у јулу мјесецу и предочени су тада премијеру и предсједнику Републике Српске. Желимо да се што прије конституише власт и да почне реализација тих захтјева - рекао је Остојић.

Додаје да с у захтјеви већ и познати.

- Ти захтјеви су: запошљавање дјеце погинулих бораца, системско рјешавање питања људи који су оптужени за наводно почињене ратне злочине, константно повећање личних и породичних инвалиднина и као кров свега питање борачког додатка - каже Остојић.

Наглашава да Борачка организација Републике Српске тражи да то буде мјесечни борачки додатак за све демобилисане борце, за који је Скупштина тражила основицу од пет КМ.