latinica  ћирилица
30/11/2022 |  15:37 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Фотографија Душана Вуковића из Требиња проглашена за најбољу на фото-маратону (ФОТО)

Душан Вуковић из Требиња побједник је првог фото-маратона "Добој у фокусу" на којем је учествовало шест еминентних фотографа из Републике Српске, Федерације БиХ и Њемачке.
Првонаграђена фотографија Душана Вуковића - Фото: СРНА
Првонаграђена фотографија Душана ВуковићаФото: СРНА

Вуковићеву фотографију је као најбољу оцијенио жири из Фото-савеза Србије, и то секретар Мирослав Предојевић, те мајстори фотографије Маја Стошић и Хаџи Миодраг Миладиновић.

Друго мјесто додијељено је Владимиру Тадићу из Бањалуке, а треће Синиши Скендерији из Витеза.

Похвалу за фотографију добио је Зоран Лазић из Добоја који је Срни рекао да су на такмичењу, које је у Добоју одржано 19. и 20. новембра, учествовали и Игор Ристић из Берлина, те Аљоша Вајгелт из Есена.

Другонаграђена фотографија Владимира Тадића (Фото: Срна)

Лазић, који је био координатор манифестације, каже да је фото-маратон "Добој у фокусу" пилот-пројекат и прво дешавање овог типа у Републици Српској, те да је био позивног типа.

Он је појаснио да су фотографи обилазили неколико туристичких локација на планини Озрен, попут Гостиља, фарме јелена лопатара и базе "Парагост", а у сарадњи са Културно-умјетничким друштвом Добој фотографисани су и чланови овог друштва у аутентичним народним ношњама овог и других крајева Републике Српске.

Трећенаграђена фотографија Синише Скендерије (Фото: Срна)

Фотографисана је и архитектура модерног Добоја, односно дијела града који се шири.

Фото-маратон организовало је добојско Удружење за развој сеоског туризма, његовање традиције и чување насљеђа "Старо насљеђе" уз подршку градске Туристичке организације и Градске управе Добој.