latinica  ћирилица
30/11/2022 |  16:06 ⇒ 16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови лијек за Алцхајмерову болест успорава напредовање, али има нежељене ефекте

Експериментални лијек леканемаб показао се као потенцијални лијек за Алцхајмерову болест, према новим истраживањима која су објављена у Њу Ингланд Журналу Медицине, али истраживачи исказују извјесну забринутост његове повезаности са озбиљним нежељеним ефектима.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Дуго очекивани подаци о испитивању објављени су у уторак у журналу медицине "Њу Ингланд" , два мјесеца након што су произвођачи лијека Биоген и Еисаи објавили да је откривено да леканемаб смањује когнитивно и функционално опадање активности мозга за 27 одсто у трећој фази испитивања.

Испитивање у другој фази није показало значајну разлику између леканемаба и плацеба код пацијената са Алцхајмеровом болешћу у истраживању које је трајало 12 мјесеци, али подаци из треће фазе показују да је леканемаб послије 18 мјесеци био повезан са нестајањем амилоида, који се таложе у мозгу пацијената.

- Код особа са раном Алцхајмеровом болешћу, леканемаб је смањио ниво амилоида у мозгу и пад когнитивних функција у односу на плацебо након 18 мјесеци - пише у истраживању.

Додају да је лијек био повезан са нежељеним дејствима, као и да су потребна дужа испитивања не би ли се утврдила ефикасност и безбједност леканемаба у раној фази Алцхајмерове болести.

Најчешћи нежељени ефекти на лијек биле су јаке главобоље, док су најтеже биле реакције као што су отицање и крварење у мозгу.
Истраживачи су такође објавили да је умрло око шест испитаника у групи која је примала леканемаб, али истраживачи сматрају да ниједан смртни случај није повезан са лијеком.

Удружење за Алцхајмерову болест је изјавило јуче како охрабрује наставак истраживања у трећој фази.

- Објављени резултати показују да ће лијек пацијентима пружити више времена за свакодневан и самосталан живот пацијентима. Третмани који користе онима који живе са когнитивним оштећењем због Алцхајмерове болести и демеције су вриједни колико и третмани који продужавају живот онима са другим терминалним болестима - саопштило је Удружење.