latinica  ћирилица
30/11/2022 |  16:24 | Аутор: СРНА

НЕНО аларм представљен у Хрватској (ВИДЕО)

Хрватска је 30. земља у којој је покренут НЕНО Аларм, односно увођење система упозорења за несталом дјецом посредством друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм.
НЕНО аларм (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO) -
НЕНО аларм (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

НЕНО Аларм данас је представљен у хрватском Министарству унутрашњих послова /МУП/, а на конференцији за новинаре наглашено је да је вјероватноћа проналажења несталог дјетета већа када је више људи укључено у потрагу, нарочито у прва 24 часа.

У случају нестанка дјетета МУП ће обавијестити компанију Мета, која ће иницирати упозорење, односно НЕНО Аларм грађанима - корисницима друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм - у кругу од 60 километара од мјеста у којем је дијете посљедњи пут виђено.

Упозорење ће садржавати основне податке о несталом дјетету и повезницу на његов профил на интернет страници Националне евиденције несталих особа.

Корисници се могу вратити на упозорење за појединости које су можда пропустили и, што је још важније, могу подијелити упозорење својим пријатељима и тако допријети до шире публике, те помоћи идентификовати и лоцирати нестало дијете у кратком временском периоду, наводе из МУП-а.

- Обратите пажњу ако видите упозорење о несталом дјетету. Сви морамо радити заједно како бисмо дјецу заштитили, те их безбједно вратили домовима - поручују из МУП-а Хрватске, преносе хрватски медији.