latinica  ћирилица
30/11/2022 |  17:25 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Цвијановићева предводи делегацију на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани

Предсједништво БиХ је прихватило данас позив за учешће на самиту ЕУ-Западни Балкан који ће 6. децембра бити одржан у Тирани.
Предсједништво БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Предсједништво БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

Делегацију БиХ на овом самиту предводиће српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, саопштено је из Предсједништва.

Чланови Предсједништва БиХ договорли су на данашњој сједници да Цвијановићева, у име Предсједништва БиХ, упути писмо предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу.

Предсједништво БиХ усвојило је већином гласова Извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.

Предсједништво БиХ одобрило је закључивање Меморандума о разумијевању и сарадњи између Министарства иностраних послова БиХ и Федералне јавне службе за иностране послове, спољну трговину и развојну сарадњу Белгије и Меморандума о разумијевању о политичким консултацијама између Министарства иностраних послова БиХ и Министарства иностраних послова Тајланда.

Предсједништво је одобрило закључивање Споразума о партнерству у спровођењу пројекта "Подршка Центру за уклањање мина у БиХ у имплементацији рил тајм система за управљање информацијама за противминско дјеловање у БиХ" између Министарства цивилних послова БиХ и Женевског међународног центра за хуманитарно деминирање и невладине хуманитарне организације Норвешка народна помоћ.

Овим споразумом обавезује се Центар за уклањање мина у БиХ да у имплементацију овог споразума укључи Републичку управу цивилне заштите и Федералну управу цивилне заштите, те да активности координишу са наведеним институцијама.

Предсједништво је одобрилои  закључивање двогодишњег споразума о сарадњи БиХ и Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу за период 2022-2023.

Одобрено је и закључивање Меморандума о разумијевању између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства иностраних послова и трговине Мађарске о сарадњи у оквиру програма Stipendium Hungaricum за период 2023-2025.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о прихватању Уговора о гранту (Лука Брчко) између БиХ и Европске банке за обнову и развој, који се односи на инвестициони грант од Европског заједничког фонда за Западни Балкан, те Споразума између Европске уније и БиХ о учешћу БиХ у програму Уније Fiscalis за период 2021-2027.

Предсједништво БиХ је донијело Одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства националне одбране Румуније о одбрамбеној сарадњи.

Предсједништво БиХ је примило к знању Информацију о стању у области миграција у БиХ за 2021. годину, те Информацију о стању у области миграција у БиХ за прва четири мјесеца 2022. године.

Предсједништво БиХ донијело је и одлуку о ратификацији Споразума о гранту и Амандман број осам на Споразум о финансирању између КФВ, Франкфурт на Мајни и БиХ коју представља Савјет министара БиХ, у износу од 6.000.000 евра за ублажавање утицаја ковид 19 на микро, мала и средња предузећа, путем Европског фонда за БиХ, саопштено је из Предсједништва.