latinica  ћирилица
30/11/2022 |  18:29 ⇒ 18:49 | Аутор: Агенције

Прије 40 година издат најпродаванији албум у историји

Мијешајући рок, поп и Р&Б као нико до тада, Мајкл Џексон је прије 40 година објавио "Трилер", албум који ће постати најпродаванији албум у историји и дефинисати нову музичку еру својим аудиовизуелним амбицијама.
Мајкл Џексон (Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON, илустрација) -
Мајкл Џексон (Фото: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON, илустрација)

"Трилер" је објављен 30. новембра 1982. године и до данас је продат у више од 100 милиона примјерака. То је Џексону донило статус "краља попа" и постало музичка инспирација за многе. Упркос бројним контроверзама и оптужбама за педофилију, Џексонова популарност није била угрожена, а на музичкој платформи Спотифај његова музика се и даље "стримује" више од 35 милиона пута мјесечно.

Велики дио магије "Трилера" може се приписати продуценту Квинсију Џонсу, који је дошао из свијета џеза, а ли између Џексона и Џонса развила се плодоносна сарадња.

- Када смо завршавали пјесму "Beat It" радили смо пет ноћи и дана, без сна. У једном тренутку звучници су се буквално запалили - рекао је тада Џонс.

"Трилер", упркос великом успјеху на поп листама, у почетку није успио да се пробије до музичког канала МТВ, који није желио да прикаже спот за други сингл са албума, мегахит "Били Џин", са објашњење да се црна музика "не уклапа" у њен програм којим доминирају рок и бјелци.

Шеф Џексонове етикете, Волтер Јетникоф, запријетио је да ће јавно прогласити МТВ расистичким и забранити свим музичарима из његовог каталога, укључујући рокере, да се тамо емитују. Џексон је захтијевао да спот за нумеру "Трилер" режира признати филмски редитељ Џон Лендис, икао су из продуцентске куће говорили да то није потребно јер је албум већ дуго господарио топ листама.

- Али Мајкл је имао визију и био је својеглав - рекао је Оливије Кечин, аутор двије књиге о Џексону.

Резултат је био 14-минутни видео клип, попут мини филма, који је премијерно приказан у холивудском биоскопу пред десетинама познатих личности. И не само да је Џексона претворио у вукодлака и извукао живе мртве из њихових гробова, већ је покренуо и нову грану музичког бизниса – екстравагантне и амбициозне спотове који су дефинисали поп културу у наредне двије деценије.