latinica  ћирилица
30/11/2022 |  18:42 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Лоша медоносна година за херцеговачке пчеларе (ВИДЕО)

Иза херцеговачких пчелара je још једна, пета, лоша медоносна година. Власници већих пчелињака успјели су да ускладиште мање количине меда, које неће бити довољне да покрију трошкове улагања. Постојећи број пчелињих друштава покушаће да сачувају до прољећа, а шта ће бити касније, не знају. Умјесто прошлогодишњих осам, овогодишњи подстицај од шест марака по кошници, кажу, недовољан је да би спасили своје пчелињаке.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Славко Бошковић из Мркоњића код Требиња каже да је лош почетак прољећа наговјештавао још једну лошу годину. Сезону медобрања успио је дјелимично да спаси селидбом пчелињака у сјеверне дијелове Херцеговине. Не зна шта се дешава са природом, која је, како каже, све мање дарежљива према пчеларима.

- Ово је већ честврта или пета година беспашног периода. Ако овако буде и догодине, ја ћу преполовити број пчелињих друштава, јер не могу да издржим финансијски - прича Бошковић.

Иста брига тишти и остале пчеларе. Посљедњих година улагања у пчелињаке и добит готово су изједначени. Многи ће, тврде, одустати.

С друге стране, упркос лошим годинама, суфинансирањем набавке опреме и репроматеријала за пчеларе и другим програмима, Удружење пчелара и Град покушавају да стимулишу пчеларе да повећају број пчелињих друштава. Новца нема довољно за стимулисање више од 260 пчелара, а подстицај Министарства од шест марака по кошници, који још нису добили, неће бити довољан да прехране и одрже постојећи број кошница.

Килограм херцеговачког меда продаје се за 25 марака, што је солидно у односу на економско стање и куповну моћ. Међутим, тврде пчелари, проблем је што је, у недостатку природног, све више патвореног меда, који обара цијену домаћег и утиче на стагнацију пчеларства. Од инспекцијских органа очекују строге контроле и санкционисање.