latinica  ћирилица
30/11/2022 |  18:48 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Добар принос, али ниска цијена - производња дувана у Семберији све неизвјеснија (ВИДЕО)

Упркос сушној години произвођачи дувана у Семберији и Посавини остварили су план производње на 180 хектара. Откуп сувог листа приводи се крају. Наредни циклус производње је, међутим, неизвјестан.
Дуван - Фото: РТРС
ДуванФото: РТРС

Принос дувана је изнад очекиваног, али квалитет није задовољавајући, па ће зарада коопераната бити мања, док је производња била за 50 одсто скупља у односу на прошлу годину.

Због скупе производње, а ниске просјечне цијене дувана, која је око четири марке по килограму, око десет одсто коопераната најавило је да ће напустити производњу.

Од некадашњих 400 домаћинстава, дуван тренутно производи њих 78.

Откупна цијена повећана је 22 одсто, али не компензује трошкове енергената и ђубива који су скупљи 200 одсто. Због смањеног обима производње, произвођачи очекују веће премије.

Због суше се очекивало да ће род бити преполовљен, међутим падавине у августу и септембру и повољне временске прилике у јесен подстакле су нагли пораст дувана, па је овогодишњи план откупа од 252 тоне сувог листа за десетак тона пребачен.

За овогодишњи род заинтересовано је пет, шест купаца па ће до краја мјесеца магацини бити испражњени. Нови циклус производње биће тема састанка који ће бити одржан са кооперантима 8. децембра.