latinica  ћирилица
30/11/2022 |  21:27 ⇒ 01/12/2022 | 07:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Лука Бојовић у Србији, прошао процедуру идентификације

Лука Бојовић стигао је данас у Србију летом из Мадрида, након депортације из Шпаније.
Лука Бојовић (Фото: EPA/J. L. PINO / POOL, илустрација) -
Лука Бојовић (Фото: EPA/J. L. PINO / POOL, илустрација)

Некадашњи Бојовићев бранилац Боривоје Боровић рекао је да је Бојовић прошао процедуру идентификације на аеродрому.

Боровић је рекао и да је Бојовићу све сређено што се тиче докумената, као и да је он напустио аеродром и отишао кући.

- Бојовић је обавио разговор са полицијом, односно прошао процедуру идентификације - рекао је адвокат који није желио да износи друге детаље.

Он је у шпанском затвору провео више од 10 година након што је у фебруару 2012. ухапшен у Валенсији и осуђен на 18 година затвора због неовлашћеног држања велике количине оружја.

Бојовић је у Србији слободан човјек јер је Србија 2015. године повукла потјерницу која је била расписана за њим након што је правоснажно ослобођен од оптужби за више убистава и покушаја убистава, и јер је казну од 15 мјесеци затвора издржао у екстрадиционом притвору у Шпанији.

У Шпанији је био осуђен на казну од 18 година затвора, због држања арсенала оружја, фалсификовања докумената и зато што је био члан криминалне групе коју тамошњи медији зову "Арканови тигрови".

Почетком новембра српско Министарство правде је саопштило да је посредством Амбасаде Србије у Мадриду отворен предмет протјеривања српског држављанина Луке Бојовића послије издржане казне затвора.

Такође је потврдило да се у овом тренутку у Србији не води кривични поступак нити постоји кривична санкција која му је изречена и коју Бојовић треба да издржава.

За Бојовићем је 2010. године расписана потјерница када је Тужилаштво за организовани криминал покренуло истрагу против њега због сумње да је да је био на челу криминалне групе, као и да је био организатор убиства Бранка Јефтовића Јорге 2004. године, покушаја убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока исте године када су убијени њихови тјелохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић.

Након суђења у одсуству Бојовић је најприје због недостатка доказа у Специјалном суду у Београду ослобођен свих поменутих оптужби, а ту пресуду је потврдио и Апелациони суд.

Након правоснажности ослобађајуће пресуде суд је Бојовићу укинуо притвор и издао наређење за повлачење потјернице. Те одлуке суда донесене су 15. марта 2015. године.

Бојовић је у току бјекства, 9. фебруара 2012. године ухапшен у Валенсији, а поред поменутих кривичних дјела, Србија је тражила његово изручење и јер није издржао казну од укупно 15 мјесеци затвора због недозвољеног посједовања пиштоља и фалсификовања личне карте на коју је у Окружном суду у Београду првостепено осуђен 2008. године, а правоснажно 2011. године.

Бојовићу је заправо било остало да одслужи свега седам мјесеци затвора од укупне казне јер је у Окружном затвору у Београду био у притовру осам мјесеци прије изрицања пресуде 2008. године.

Тих седам мјесеци урачунато му је у екстрадициони притвор у којем је био у Шпанији.

Бојовић је у Србији ухапшен 22. септембра 2007. због, како је тада саопштила полиција, сумње да је скривао одбјегле припаднике "земунског клана", међутим, како за то није било доказа, оптужен је и правоснажно осуђен, само за незаконито посједовање оружја и фалсификовање документа на 15 мјесеци затвора.

Медији у Србији га помињу као једног од већих "босова" на Балкану, Шпанци као "Аркановог тигра", а иначе је син покојног Вука Бојовића, дугогодишњег директора београдског ЗОО врта.