latinica  ћирилица
30/11/2022 |  22:05 ⇒ 01/12/2022 | 07:06 | Аутор: РТРС

Никшић: СНСД незаобилазан фактор за формирање власти на нивоу БиХ (ВИДЕО)

Власт на нивоу БиХ треба формирати с онима који су на власти у Републици Српској и зато је СНСД са партнерима као изборни побједник у Српској незаобилазан у конституисању власти на заједничком нивоу, рекао је вечерас предсједник СДП-а Нермин Никшић.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Никшић је у нашој емисији Телеринг рекао да није реално да власт на нивоу БиХ буде формирана без СНСД-а и ХДЗ-а и да Савјет министара без те двије странке не би могао ништа да направи ни у Републици Српској, ни у ФБиХ, а била би и доведена у питање сарадња са ентитетским властима. 

Он каже да је циљ тажња ка заједничкој сарадњи за добро свих грађана оба ентитета.

- Власт треба правити с онима који су на власти и на нивоу Републике Српске због сарадње и због проточности. Владу у Републици Српској водиће СНСД и ту нема никакве дилеме. Дакле, Милорад Додик је предсједник Републике Српске, Радован Вишковић је предсједник Владе. Дакле, шта ћемо сад? Наравити Владу у Федерацији која ће се гледати нишаном? Е, ја нисам за то, већ сам мишљења да је боље да не правимо Владу у Федерацији ако нећемо заједно сарађивати - рекао је Никшић.

Он је рекао да ће у ФБиХ "осморка" и ХДЗ имати већину за формирање власти, чиме се СДА шаље у опозицију.

Након што је потписан споразум "осморке" са ХДЗ-ом, Никшић је најавио разговоре и са партнерима из Републике Српске са којима би био потписан сличан споразум.

Када је ријеч о новом премијеру ФБиХ, Никшић каже да на нивоу "осморке" постоји опредјељење да он буде на тој функцији.