latinica  ћирилица
01/12/2022 |  07:52 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Додик: Курти тражи алиби за неиспуњавање међународних обавеза

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се потписом на Бриселски споразум Приштина обавезала да ће формирати заједницу српских општина, што Аљбин Курти упорно одбија, и што нема накакве везе с Републиком Српском нити Србијом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Плашећи свијет Републиком Српском која је уставна категорија, Курти само тражи алиби за неиспуњавање својих међународних обавеза чиме продубљује кризу и одгађа рјешење. Република Српска има своју власт коју добија на демократским изборима и њена политика није навођена са стране, па ни из Београда како сугерише Курти - истакао је Додик Срни упитан да прокоментарише изјаву Куртија да због, како је рекао, "горког искуства" из БиХ неће допустити гормирање заједнице српских општина на Космету, јер не жели да Србија "копира модел" Републике Српске.

Додик је рекао да је Куртијево оптерећење Београдом и упорно тражење кривице у Београду потпуно разумљиво ако се зна да је своју лажну државу украо од Србије и сада би да по региону виче "држте лопова".

- Републику Српску стотинама година насељавају Срби у највећем броју, баш као што су насељавали и Косово и Метохију док неко није одлучио да се поигра срцем српске државности насељавајући Албанце у јужну српску покрајину. Насилним отцјепљењем од матице, мимо свих међународних правила, простим гласањем у скупштини, Куртијева лажна држава прогласила је независност коју ни до данас није признао највећи број држава свијета, међу којима је и БиХ и док је Републике Српске та одлука се неће мијењати - поручио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да Република Српска испуњава своје међународне обавезе, залаже се за мир како у БиХ тако и у региону и ни на који начин се не може довести у везу с Куртијевом лажном државом.