latinica  ћирилица
01/12/2022 |  08:18 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Блок тарифе мијењају износе на рачунима

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске дала је зелено свјетло за приједлог документа који предвиђа увођење блок тарифа, када је ријеч о потрошњи струје за домаћинства у Српској, према којима ће бити измјена у износу на рачунима.
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

У том документу наведено је да се до 500 потрошених киловата приликом обрачуна електричне енергије у категорији домаћинства плаћа по једној цијени, односно од 501 до 1.500 киловата по другој, а од 1.501 по трећој.

Предсједник Комисије Владислав Владичић рекао је да је документ усвојен и да иде на објаву у "Службеном гласнику", након чега ће ступити на снагу.

Увођење блок тарифа дефинисано је приједлогом Тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже, који је јуче усвојен на сједници РЕРС-а.

- Рачуни за јануар домаћинствима стижу у фебруару и неће се значајније разликовати у односу на ове за децембар, који стижу у јануару. Неки ће бити мало смањени, неки благо повећани. Све зависи од потрошње електричне енергије - рекао је Владичић за Глас Српске.

Он је додао да ће домаћинства која троше око 400 до 500 киловата струје имати нешто мање рачуне за струју, а они који троше више од 1.000 киловата имаће веће рачуне за струју.

- Али, незнатно је то и за једну и другу категорију. Нешто значајније повећање рачуна могли би имати они који троше више од 1.500 киловата струје - нагласио је Владичић.

Послодавци у Српској постигли су договор са "Електропривредом" да цијена струје са 53 буде повећана на 65 евра по мегавату од идуће године, рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.