latinica  ћирилица
01/12/2022 |  09:55 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Перишић: НАТО мора да зна да је Република Српска - српска тврђава у БиХ

НАТО када поручује да је Република Српска под руским утицајем и да представља руску тврђаву - мора да зна да је Република Српска српска тврђава у БиХ, изјавио је професор геополитике Срђан Перишић.
Застава и грб - Фото: Тwitter
Застава и грбФото: Тwitter

Он сматра да је НАТО свјестан да не може више да јача никакве војне капацитете у БиХ, па су се зато окренули политичкој игри.

- Између редова шаљу сигнале да могу да утичу на формирање власти и да су им погодни само они који подржавају улазак БиХ у НАТО, а то је опозициони блок из Српске, а не побједници избора. Зато опет слиједи уцјењивачки притисак на институције Републике Српске - рекао је Перишић за Вечерње новости.

Перишић је нагласио да, у односу на прије четири године, сада ту и фактор сукоба Русије и Украјине.

- НАТО намјерава да заоштри однос према БиХ како би покушали да ту земљу увуку у савез. И идеалан је моменат формирање власти - сматра Перишић.

Декан бањалучког Факултета за безбједност Слободан Жупљанин оцијенио је да НАТО жели да стави шапу на сваку тачку земаљске кугле за коју процијени да је у њиховом интересу, а БиХ очигледно јесте.

- Уколико желе да уклоне било чији страни утицај у БиХ, зашто се прво НАТО не склони? - упитао је Жупљанин и нагласио да је Република Српска јасно рекла да не жели у НАТО.

Жупљанин каже и да сарадња и партнерство нису проблем.

- Бесмислена је теза из НАТО-а да желе јачи утицај у БиХ како би спријечили неки наводни руски утицај. Па, Руса овдје нема. Све пријетње које постоје у БиХ долазе управо од НАТО-а који је креирао климу подјела - прво искреирају кризу, а онда желе да њом управљају - указао је Жупљанин.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је раније да је рат у Украјини показао да је важно на вријеме помоћи и подржати земље партнере које су "изложене руском притиску и утицају", нагласивши да је БиХ важна за стабилност на западном Балкану, као и за НАТО.

- Желимо да и даље радимо са том земљом - поручио је Столтенберг.