latinica  ћирилица
01/12/2022 |  10:32 ⇒ 11:00 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Бомбардовање Југославије је отворило Пандорину кутију

НАТО се вратио приоритетима Хладног рата - желе да држе Русе ван Европе, изјавио је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре о европској безбједности.
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Сјетимо се како је настао НАТО, када је први генерални секретар алијансе, господин Исмеј, смислио формулу "Држите Русе ван Европе, Американце у Европи, а Нијемце под контролом". То шта се сада дешава, апсолутно значи враћање НАТО-а оним концептуалним приоритетима који су развијени пре 70 година - рекао је Лавров.

Он је скренуо пажњу на истрајност Запада да увуче Украјину у НАТО, "што је била очигледна црвена линија, чега су свјесни већ дуги низ година".

- Предложили смо да се одустане од ширења НАТО-а и да се договоримо о конкретним безбједносним гаранцијама за Украјину, Русију и ЕУ. Није било дискусије, на наш позив на креативан приступ овој ситуацији речено нам је само једно: "Свака земља, прије свега Украјина, има право да уђе у НАТО и нико ту не може ништа да уради - објаснио је Лавров.

Подсјетио је и да је бомбардовање Југославије отворило Пандорину кутију и згазило међународно право.

Руски министар је истакао да, успостављање односа са Западом који су раније били - неће бити.

- Јасно је само то да ако, и када, у неком тренутку, наши западни сусједи, а из сусједства се не може побјећи, наши западни сусједи и бивши партнери се изненада заинтересују да некако обнове заједнички рад на европској безбједности, неће моћи да се обнови. Јер обнова значи оно што је била прије. Али посао неће бити исти - нагласио је министар спољних послова.