latinica  ћирилица
01/12/2022 |  10:48 ⇒ 11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Србије ограничила цијене уља, шећера и брашна

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цијена основних животних намирница којом цена јестивог сунцокретовог уља не смије прелазити 219,99 динара по литру, бијелог кристал шећера 114,99 динара по килограму и брашна типа Т-400 у износу од 84,7 динара по килограму.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

У циљу спријечавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, Влада је измјењеном Уредбом ограничила цијене деривата нафте, а имајући у виду да су повећани трошкови пословања привредних субјеката који обављају промет дериватима нафте, одлучено је да се повећа износ марже који они могу да зарачунају, како би се терет кризе што равномјерније распоредио на све учеснике на тржишту, саопштено је из Владе Србије.

На сједници је измјењена Одлука којом се на још 15 дана, привремено, забрањује извоз Евро дизела ЕН 590, док је Влада Србије Одлуком о привременом ограничењу извоза пелета од дрвета омогућила извоз тог производа до 31. јануара 2023. године, у оквиру одређене квоте која износи 24.000 тона.

Данас је донијета и измењена Уредба о продужењу рока за подношење захтева за субвенционисану додјелу сигурносних рамова за тракторе до 26. децембра 2022. године, због великог броја заинтересованих грађана.