latinica  ћирилица
01/12/2022 |  10:59 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Жељезнице Српске: Приходи од превоза робе повећани за 20 одсто

Компанија Жељезнице Републике Српске за 11 мјесеци ове године од превоза је остварила приход у висини од око 35.700.000 КМ, што је више за 6.400.000 КМ или за 20,55 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је генерални директор Жељко Радић.
Жељезнице Републике Српске - Фото: СРНА
Жељезнице Републике СрпскеФото: СРНА

Радић је навео да је током 11 мјесеци превезено укупно 4.330.000 тона робе, а остварено је и 376.685.910 нетотонских километара, те да је у оба случаја ријеч о повећању од осам одсто у односу на упоредни период лани.

Он је додао да Жељезнице биљеже и постепено повећање броја превезених путника који је у односу на 2021. већи за око 37 одсто. До сада је, каже он, превезено 74.679 путника.

Упркос чињеници да је "Арселор Митал" из Зенице као најзначајнији корисник превоза "Жељезница Републике Српске", током текуће године значајно смањио обим превоза жељезне руде, Радић је рекао да успијевају да остварују своје циљеве.

Радић је истакао да улажу максималне напоре да би се неутралисали негативни ефекти произашли усљед поремећаја транспортних токова и пораста цијена материјала и енергената, те да са оствареним приходима из основне делатности обезбјеђују неометано функционисање предузећа.

Нови превози у теретном саобраћају и настојања да се изврши дисперзија комитената након неколико година паузе, каже Радић, спадају у високо приоритетне остварене циљеве за "Жељезнице" у настојањима да се допринесе развоју регионалне сарадње, са намјером активног учешћа у стабилизацији енергетске ситуације и наставку неометаног рада електрана у окружењу.

Радић је указао на значај додатне ангажованости и доприноса жељезничких компанија у очувању, расту и развоју привреде и економије у оба ентитета, због чега је неопходно осигурати несметано функционисање жељезничког сектора.

- Наши даљи ангажмани захтевају и реализацију планираних улагања у модернизацију инфраструктурних и возних капацитета да би превоз робе функционисао у пуном капацитету и повећавао се, што су и заједнички планови Жељезница Републике Српске, ресорног министарства и Владе Републике - изјавио је Радић за Срну.

Према његовим ријечима, досадашњи постигнути резултати су најбољи показатељ доброг функционисања и одговорног рада.

Радић је навео да значајне резултате из основне дјелатности "Жељезнице Републике Српске" успјешно остварују првенствено повећањем обима превоза у оквиру теретног саобраћаја, односно превоза различитих врста робе.

То, како је рекао, успијевају и поред смањене привредне активности значајног броја комитената, раста цијена енергената, трошкова робе и услуга неопходних за остваривање планских величина.

Он је напоменуо да "Жељезнице Републике Српске" редовно измирују све обавезе према запосленима, фондовима, држави, комитентима и пословним партнерима, те одговорно проводе и извршавају планове пословања.

- Позитиван тренд остварених резултата пословања Жељезница Републике Српске оправдано указује да су очекивања да до краја године пословни резултати буду још бољи, упркос чињеници да се са мањим бројем извршилаца, остварује већи обим рада и бољи резултати пословања предузећа - закључио је Радић.