latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:03 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Поџић: На референдуму о пуноправном чланству у НАТО

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић изјавио је данас да ће у БиХ највјероватније бити референдум о питању чланства у НАТО-у.
Сифет Поџић (фото: vijeceministara.gov.ba) -
Сифет Поџић (фото: vijeceministara.gov.ba)

- Претпостављам да ћемо морати организовати референдум и одлучити да ли идемо у пуноправно чланство или не - рекао је Поџић на конференцији за новинаре поводом 1. децембра, Дана оружаних снага.

Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Сенад Машовић истакли су данас да је највећи успјех Оружаних снага у прошлој години оцјена Сјевероатлантске алијансе да је лака батаљонска група са 840 војника борбено спремана и интероперабилна са НАТО-ом.

- Ово што је на Мањачи показала наша борбена група у септембру су ствари на којима су неке земље чланице НАТО падале. Морамо бити спремни - рекао је Поџић.

Он је напоменуо да Оружане снаге БиХ од раније имају 11 декларисаних јединица нижег формацијског састава, што сматра да је успјех имати толики број обучених и спремних војника по НАТО стандарду.

Он је навео да је један од главних цивљева на којем је рађено спровођење Програма реформи, те да су Министарство одбране у Савјету министара и Оружане снаге свој дио посла континуирано извршавале.

Начелник Машовић је истакао да су Оружане снаге показале да су у сваком тренутку на располагању грађанима и спремни да спроводе све одлуке надлежних институција, те спремне помоћи цивилним структурама у случајевима природних, елементарних и других непогода.

Он је истакао да је веома битно наставити процес попуне Оружаних снага БиХ, које ће током ове године бити богатије за 600 војника, подофицира и официра.

- Када говорим о официрима говорим о људима које школујемо и припремамо за професионалну војну службу унутар наших капацитета, али и кадетима који се школују широм свијета на најпрестижнијим војним академијама - рекао је Машовић.

Он је истакао да је неопходно инвестирати у квалитетан и високоедукован кадар који ће бити у могућности да се у наредном периоду носи са свим изазовима са којим се суочава савремени свијет, али је указао на проблем напуштања Оружаних снага.

- Држава не испуњава своје обавезе које су још 2017. усвојене, да се уложи 500 милиона КМ у модернизацију Оружаних снага. Нова власт ће морати нешто урадити, јер је улагање у одбрану инвестиција, а никако трошак - додао је Машовић.