latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:31 ⇒ 18:42 | Аутор: sputniknews.com

Лавров објелоданио свој став о француско-њемачком споразуму за Косово

Споразум о Заједници српских општина и Мински споразуми су прописивали иста права – први за Србе на Косову, а други за Русе у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Француска и Њемачка предлажу споразум који не даје никаква права Србима.

Руски министар је подсјетио на ријечи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама.

Он је подсјетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

- И даље нико то не жели да реализује. ЕУ је већ схватила да Албанци у Приштини, о томе су већ јавно и саопштили, неће то да ураде. ЕУ је већ показала немоћ и Француска и Њемачка су прогутале увреду и предлажу нову иницијативу која не даје никаква права Србима на Косову, али захтјева од Београда: Не желите да признајете независност Косова, не морате, само прихватите да Косово којег нисте признали уђе у међународне организаицје, укључујући УН, Савјет Европе итд. У том документу о Заједници српских општина говори се исто што и у Минским споразумима, само што је у косовском случају било ријечи о правима Срба, а у Минским споразумима о правима Руса у Донбасу. И за једне и за друге су била прописана иста права: право на језик, руско образовање, права да се формирају своја полиција, права гласа приликом именовања судија, права на повлашћене економске везе са сусејдним регионима - закључио је Лавров.