latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:44 | Аутор: СРНА

Милуновић: Српска тежи свјетским стандардима у области рада

Циљ Републике Српске је да се што више приближи европским и свјетским стандардима у области рада, изјавио је данас у Београду министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић, који присуствује Међународној конференцији "За бољу будућност рада и капитала", рекао је да је овај скуп прилика да се чују искуства из других земаља, те да се делегација Економско-социјалног савјета Српске радо одазвала позиву за учешће.

- Значајно је што данас присуствујемо овој међународној конференцији, јер ћемо чути искуства из других земаља и моћи да размијенимо мишљења. Од 2016. чланица смо Међународне организације економско-социјалних савјета и присуствујемо готово редовно свим њиховим конференцијама - истакао је Милуновић, који као предсједник Економско-социјалног савјета предводи делегацију Републике Српске на скупу.

Он је након отварања конференције указао је да се социјални дијалог у Српској стално развија.

Према његовим ријечима, представницима Владе Републике Српске стало је да створе што бољи пословни амбијент, привуку инвеститоре и омогуће развој економије и друштва, али и да брину о интересима радника.

- Тај иницијални социјални дијалог је веома значајан и важно га је успоставити на вишем нивоу. Томе треба стално да се тежи, поготово што се ради о представницима који имају потпуно различите интересе, а то су синдикати и послодавци, док је трећа страна Влада - рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да је ради унапређења социјалног дијалога одмах послије рата у БиХ формиран Економско-социјални савјет Републике Српске, који је 2000. године нашао своје мјесто у Закону о раду, док је 2008. године донесен и Закон о Економско-социјалном савјету.

У делегацији Економско-социјалног савјета Републике Српске на међународној конференцији у Београду је и предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Међународна конференција "За бољу будућност у свијету рада и капитала", која се одржава у "Палати Србија" окупила је учеснике из Србије, Српске, Црне Горе, Русије, Грчке, Француске Мађарске, Бенина, Обале Слоноваче, земаља Латинске Америке и Кариба.

У раду скупа учествују и представници Међународне асоцијације економских и социјалних савјета и сличних организација /АИЦЕСИС/, као и министар за демографију и бригу о породици у Влади Србије Дарија Кисић, представници удружења послодаваца, синдиката и економско–социјалних савјета из више земаља.

Конференцију је отворио министар за рад, запошљавање и социјална питања Србије Никола Селаковић, који је поздравио учеснике скупа и пожелио им угодан боравак у Београду.