latinica  ћирилица
01/12/2022 |  14:43 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Утврђени приједлози измјена закона о платама запослених у јавном сектору

Влада Републике Српске утврдила је данас, по хитном поступку, сет приједлога измјена закона о платама запослених у јавном сектору Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Утврђени су Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске.

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената како би се додатно повећале плате запослених радника у овим областима чија нето плата испод просјечне нето плате запослених у Републици Српској.

Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, будући да се платни коефицијенти запослених чија нето плата је испод просјечне нето плате запослених увећавају за пет одсто у складу са споразумом између Владе и репрезентативних синдиката од 3. јуна.

Измјена ових закона представља још једну од мјера Владе које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској.