latinica  ћирилица
01/12/2022 |  15:01 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Калинић: Курти је политички Франкенштајн опасан за мир и стабилност ове регије

Аљбин Курти је у синоћној емисији Пресинг на Н1 БиХ показао потпуни политички кретенизам, да не кажем безобразлук, поред осталог изричући низ оптужби на рачун Републике Српске, Русије, Србије, улоге Српске православне Цркве на овим просторима. Било је ту свега укључујући и увреде попут констатација да су на дјелу православни фундаментализам и политика фашистичке Русије, изјавио је Драган Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић истиче да је срамна Куртијева оптужба на рачун Српске је да је она " утемељена на лажи", и да су то све флоскуле - од оптужби за геноцид до релативизације интегритета држава на Западном Балкану.

- Шизоидни Курти се прави слијеп код очију и глув код ушију, што би рекао наш народ - додаје Калинић.

Тврдећи да је Република Српска геноцидна творевина и резултат Милошевићеве агресије, те да је сада под малигним патронатом Русије, Курти заборавља да су Срби у БиХ бранили своја вјековна огњишта од повампиреног усташког фашизма и исламског фундаментализма.

- Борећи се за слободу и равноправност ми смо водили одбрамбени рат. А на Косову и Метохији, који су и даље саставни дио Србије, злочинци УЧК потпомогнути НАТО фашистима под фирмом "ослободилачког" рата, убијајући недужне српске цивиле и рушеци српске православне храмове "ослобађали су, гле парадокса, Србију од сопственог народа" и злочинима присвојили територију која им по Уставу Србије не припада - навео је Калинић.

Он је поручио да се само треба сјетити Гораждевца и фамозне "Жуте куће" и стотина убијених и прогнаних Срба из њихових села и станова на Косову и Метохији.

- Нека зато Курти више никада не узме у уста Републику Српску јер је заправо тзв. Република Косово настала на злочинима њихове "ослободилачке" војске издашно политички и оружано помогнуте од стране декадентног Запада - нагласио је Калинић.

Калинић је истакао да све што је изрекао несрећни Курти у Пресингу је једна политичка папазијанија коју није у стању да провари ни најтврђи желудац.

- Након свега једно је јасно: Курти није човјек спреман на компромис, није човјек достојан да га иједан српски политичар ослови именом и презименом. Он је један политички Франкенштајн опасан за мир и стабилност ове регије и као такав опасан је за будућност свих народа на овим турбулентним просторима. Он је малиган у сваком погледу и с њим једноставно не може бити нормалног дијалога. Човјек је у политичком смислу болестан и као такав погодан за своје западне менторе и подстрекаче перманентних напетости на овим просторима - наводи Калинић.

С Куртијем, каже, Западни Балкан и даље остаје буре барута.

- Све док се коначно не схвати на геополитичком плану да оно сто је дозвољено тзв. Републици Косово мора да буде дозвољено и Републици Српској која није такозвана него је међународно призната реалност. Нека се нико не чуди ако на крају испадне као у оној тв серији: Тражили сте, гледајте - рекао је Калининић.

Бивши предсједник НСРС пита зашто би овдје вриједила стара латинска пословица "quod licet Iovi, non licet bovi" (што је допуштено Јупитеру, није допуштено волу), кад се, како каже, међународно право готово свакодневно извргава руглу на примјеру тзв. независног Косова.

- Дакле, по ком основу оно што по рецепту западних моћника вази за косовске Албанце, мора бити забрањено и не смије да важи за све Србе на овим просторима - закључио је Калинић.