latinica  ћирилица
01/12/2022 |  15:37 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

У Беранама отворена Српска кућа

У Беранама је данас свечано отворена Српска кућа - поклон Покрајинске владе Војводине српском народу Берана и Црне Горе.
У Беранима отворена Српска кућа - Фото: СРНА
У Беранима отворена Српска кућаФото: СРНА

Српску кућу отворио је предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, који је истакао да је ово доказ подршке и бриге за људе који овдје мисле, дишу и живе српски и који су, као што су природно везани за родно тло, тако везани и за своју матицу.

Он је позвао да Српска кућа, као и дрво које је у њеном дворишту данас засађено, буду још један симбол јединства српског народа ма гдје живио и мост љубави према другим народима.

- У њеним темељима није само подршка Покрајинске владе Војводине, већ и подршка Србије, њеног руководства, предсједника и њеног народа. Она је мост према другима, мост заједништва, мост ка будућности - истакао је Мировић у обраћању великом броју званица и гостију.

Он је нагласио да је ова кућа грађена да би у душама генерација људи који овдје живе чувала и сачувала завјет о чојству и јунаштву.

Мировић је уручио предсједнику Српског националног савјета Црне Горе Момчилу Вуксановићу стари грб Војводине, те поздравио домаћине и посебно представника Владе Црне Горе министра здравља Драгослава Шћекића.

Вуксановић је захвалио Влади Србије и посебно Покрајинској влади Војводине, нагласивши да ово није Српска кућа, већ кућа српских организација, те да Срби не траже у Црној Гори ниста више него друге националне заједнице.

Отварању Српске куће у Беранама присуствовали су и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије, лидер Демократског фронта Андрија Мандић, као и предсједници више општина из Црне Горе.

У Центру за културу у Беранама вечерас ће бити одржана свечана академија у оквиру манифестације Дани српског сабора.