latinica  ћирилица
01/12/2022 |  16:05 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Дјела Саве Шумановића у Музеју савремене умјетности у Бањалуци (ВИДЕО)

У оквиру изложбе "Колекција као огледало, Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске" која је, поводом обиљежавања 175. година од оснивања Галерије Матице српске, уприличена у Музеју савремене умјетности у Бањалуци, представљени су радови најзначајнијих српских сликара, чијe је стваралаштво оставило значајан траг на свјетске ликовне токове 20. вијека.
Слике Саве Шумановића - Фото: РТРС
Слике Саве ШумановићаФото: РТРС

Један од њих је и Сава Шумановић, за којег кажу да је најзначајнији умјетник Срба, чији су оквири дјеловања одавно прешли границе наше земље и уписали га у сам врх свјетске историје умјетности свих времена.

Сликарски опус Саве Шумановића одувијек привлачи пажњу, како љубитеља умјетности и колекционара, тако и ликовних зналаца, историчара умјетности, кустоса и критичара, који са несмањеном пажњом још проучавају његов живот и дјело.

Будући да је умјетност Саве Шумановића, коју је оставио иза себе, веома сложена, управо из тог разлога омогућава да се проучава са сасвим различитих становишта. Ово је једно од њих, са посебним освртом на његова дјела представљена на изложби у Бањалуци.