latinica  ћирилица
01/12/2022 |  17:07 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Радмановић: Пред свима је велики посао

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић снатра да је добро што је овај дом конституисан у складу са законом мјесец дана након избора и да је то за овако "хетерогену БиХ" велика ствар што је формирана већина која је изабрала Колегијум дома.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Он истиче да слиједи избор Савјета министара, те да је пред свима велики посао.

- То показује да сви убудуће желе да раде и сматрам да је то добро, а о плановима рада треба сачекати избор Савјета министара за који се надам да ће много озбиљније радити него до сада и да ћемо имати велики број приједлога закона који су на европском путу - рекао је Радмановић новинарима након конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да у БиХ постоји опште опредјељење за улазак у ЕУ и да је то можда једино око чега се сви у БиХ слажу.

Парламент БиХ треба да изабере и своје органе, додао је Радмановић, а то је конституисање клубова и радних тијела који имају значајну улогу , те да је задатак Представничког дома и избор Савјета министара и да је комисија надлежна за тај посао изабрана данас.

Коментаришући тврдње СДА да је "нека коалиција формирана иза кулиса", Радмановића је рекао да је СДА први пут у опозицији и да се у тој улози врло тешко сналази.

- Жао ми је што се тако понашају и очито је да се у тој улози не сналазе јер је ријеч о странци са највише посланика, али данас све што су радили било је против Пословника - навео је Радмановић додавши да је тешко коментарисати њихове тврдње о коалицији и њихову жељу да праве проблеме.

Он је напоменуо да је у БиХ направљен споразум између ХДЗ и "осморке", да се то односи на Федерацију БиХ и да су позвали СНСД да им се прикључи као легитимни побједник на свим нивоима са великим бројем гласова.

- СНСД није направио коалициони споразум и тек слиједе договори око неких кључних стратешких питања које ми хоћемо из СНСД-а да предложимо у име Републике Српске, а вјероватно и они из федералне коалиције и то је садашње стање - напоменуо је Радмановић и додао да ће то бити актуелно када се буде припремао избор Савјета министара.

Радмановић није желио да говори о именима која би се могла наћи у Савјету министара из Републике Српске и оцијенио је да су сва у домену спекулација, те да је прво на реду конституисање Владе Републике Српске.

Осврћући се на тврдње Централне изборне комисије /ЦИК/ који је изразила жаљење што нису присуствовали конститутивној сједници Представничког дома, Радмановић је рекао да сматра да од ове сједнице не треба правити циркус.

- Са ставовима ЦИК-а не слаже се готово нико ко је био данас у сали и то је могло да изазове низ проблема, а политичка странка којој припадам потпуно је незадовољна њиховим радом, имамо низ аргумената - напоменуо је Радмановић.

Он је додао да ЦИК не контролише процесе из своје надлежности па и оно што пишу.

- Нису свој посао завршили и данас смо имали једног посланика мање из СНСД-а захваљујући неажурности ЦИК-а коме треба 15 дана да умјесто Радована Вишковића, који се повукао са позиције посланика, верификују Љубицу Миљановић. Нису завршили свој дио посла кривећи за то пошту - навео је Радмановић.

Радмановић је оцијенио да ЦИК ремети укупно стање у БиХ и да што прије треба изабрати легални ЦИК.