latinica  ћирилица
01/12/2022 |  18:39 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српски делегати у Дому народа радиће у интересу Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је на посебној сједници да су четири српска делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ веома битна јер у смислу ентитетске заштите могу оспорити сваку одлуку која није у интересу Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Они су у протеклом мандату спријечили неколико покушаја преноса надлежности са Српске на ниво БиХ. Нису блокирали ништа, ниједан пројекат у Федерацији БиХ, иако су могли - рекао је Стевандић током скупштинске расправе о избору делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да постоје озбиљни проблеми у изборном систему у БиХ, међу којима је и онај да у Дому народа већину од пет чине - четири.

- Прије је већина била три, што је нормално, али је лицемјерјем и инжењерингом направљено да већина од пет буде четири - упозорио је Стевандић.

Он је рекао да је, због проблема у изборном систему, Српска често оштећена у погледу блокаде важних инвестиција за Републику попут изградње хидроелектрана, аеродрома, гасовода и слично.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да спречавање избора четири делегата СНСД-а у Дом народа парламента БиХ није успјело, иако су то разним методама покушали различити домаћи и страни фактори.

Он је истакао да је избором СНСД-ових делегата испоштована изборна воља грађана, те да су се ова странка и њени коалициони партнери на том плану потпуно легитимно политички борили зарад интереса Српске.

- Делегати треба да буду подршка српском члану Предсједништва БиХ и посланицима у Представничком дому парламента БиХ - рекао је Жунић.