latinica  ћирилица
01/12/2022 |  19:44 | Аутор: СРНА

Брнабић: Реакција Стана срамота ЕУ, Србија неће учествовати на самиту у Тирани

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да именовање Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак самопроглашеног Косова није само у супротности са Бриселским споразумом, већ и са вољом народа исказаној на изборима, те да је реакција ЕУ срамота.
Ана Брнабић (Фото:  FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs) -
Ана Брнабић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs)

Брнабићева је поручила да Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - Западни Балкан 6. децембра у Тирани.

- Чекали смо да видимо шта ће ЕУ рећи о именовању Рашића и дочекали још једну срамну изјаву - рекла је Брнабићева поводом позива портпарола високог представника ЕУ за спољну политику Петера Стана да Београд и Приштина раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу, као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

Брнабићева је навела да "после овакве срамотне изјаве ЕУ, само још једне у низу, нема никакве потребе да Србија више учествује на самитима о западном Балкану", преноси РТС.

- Поново питам - након што 10 година Приштина није имплементирала Бриселски споразум чији је ЕУ гарант, након што је Србима на КиМ ускраћено право гласа ове године, и то два пута, на шта је ЕУ реаговала једном реченицом у извјештају о напретку, и након што Приштина именовањем Рашића наставља да ниподаштава јасно исказану вољу српског народа на Космету, дакле питам ЕУ - гдје су те европске вриједности, гдје је демократија, гдје нестаде владавина права? - рекла је премијер Србије.

Она је поручила да ће ЕУ почети да поштује вриједности које пропагира или нема више потребе да Србија у оваквој фарси учествује.

- Први пут Србија неће присуствовати Самиту ЕУ - западни Балкан који ће се одржати 6. децембра у Тирани - нагласила је Брнабићева.