latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:32 | Аутор: РТРС

Бајден не планира разговор са Путином

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је данас да у овом тренутку не планира да ступи у контакт са руским предсједником Владимиром Путином, али да је спреман да разговара са њим уколико он покаже жељу да се оконча рат у Украјини и само уз консултације са НАТО савезницима.
Макрон - Бајден (Фото: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL) -
Макрон - Бајден (Фото: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL)

- У овом тренутку не планирам да ступим у контакт са Путином. Спреман сам да разговарам са Путином уколико он покаже да је заинтересован за начин да се оконча рат - рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Бијелој кући са француским колегом Емануелом Макроном.

Макрон је изјавио да Француска и САД неће никада вршити притисак на Украјинце да направе компормис који не желе и додао да су они веома храбри.

Француски лидер је рекао да ће наставити да разговара са Путином и да је о томе дискутовао са Бајденом зато што Париз "константно покушава да спријечи ескалацију и добије конкретне резултате", пренио је "Спутњик".

Коментаришући план о субенцијама за америчку индустирју, Бајден је рекао да подстицаји домаћој производњи компјутерских чипова и обновљиве енергије немају за циљ истискивање европских савезника и да је могуће направити измјене у закону.

САД и Француска објавиле су данас формирање заједничке радне групе између Америке и ЕУ која ће се бавити трговинским споровима у вези са обновљивом енергијом, који су настали након усвајања америчког Акта за смањење инфлације. /крај/мл