latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Изостала осуда ЕУ због именовања Рашића

ПредсЈедник Србије Александар Вучић рекао је да неће путовати у Тирану 6. децембра, и обратио се грађанима рекавши да одлука Аљбина Kуртија о именовању Ненада Рашића није добила заслужену осуду ЕУ.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr)

Предсједник Вучић је именовање Рашића оцијенио као "срамно" и да је то "најблажа ријеч која може да се употреби".

- Рашић је добио мање од један одсто на изборима, као и Рада Трајковић, која је била на његовој листи. То показује да они желе прогон и протјеривање Срба са Kосова и Метохије. Нисам сигуран да ће сутра доћи до разговора са европским комесаром (Оливером Вархељијем) након мојих ријечи и наших одлука у међувремену - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Навео је да је виђен антисрпски однос ЕУ.

- Један бедни, антисрпски однос, који су показали, јер ово што је урадио терористички олош Аљбин Kурти, то није... ја сам смањио ово, све што је требало да кажем, ћутим мјесецима, годинама, трпим глупости од свих, и у региону, у Европи... тај терористички олош што је урадио данас требало је да добије заслужену осуду ЕУ. Наравно, није је добио. И тако се понашају сваки пут - казао је предсједник Србије.

Додао је да су прекршене, не само норме Бриселског споразума, већ и међународног јавног права.

- Прекршене су све демократске принципе и норме по којима се бира неко или се понуди некоме ко је добио велики број гласова, а не неко ко је добио један одсто гласова. И баш их брига, јер је то у складу са интересима једне европске силе и интересима које треба неко да проведе, а против Срба - истакао је Вучић.

Навео је да су "у Приштини мислили да то тако може да прође".

- Изабрали су најгори српски олош, са дна каце. Рашића, Раду Трајковић. Једноставно, не постоје гори. Они немају ничије повјерење, али имају повјерење терористичког олоша Kуртија, западних агентура који су их ту поставили, мислећи да ће да униште Србију. Мислили су да ће тиме да нас уплаше, да буде - сами сте на свијету, не можете ништа... нема проблема. Можете да уништите предсједника Србије, можете да организујете поново протесте по Србији, можете да ме убијете, шта год хоћете. За мене је KиМ највећа српска светиња. Србија је светиња. Боље да ме нема, него да вам је предам у руке, и нећу вам је предати у руке - казао је Вучић.

Kао посљедица ове одлуке, нико из Србије неће бити у Тирани на самиту ЕУ-Западни Балкан 6. децембра.

- И зато нико из Србије неће бити у Тирани 6. децембра, први пут, а ви дођите лијепо, узимајте дневнице, путујте авионима, сви ви из Европе, причајте, лупетајте глупости, сви из Европе, сви ви са Западног Балкана, баљезгајте о томе како је Србија крива за нешто, а не можете да пронађете ништа за шта је Србија крива. Нема проблема, све је то у најбољем реду. Само, то радите без Србије. Па, да видимо шта ћете и како ћете то да направите - истакао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да сљедећи пут треба да воде рачуна о начину на који се обраћају Србији.

- Онда када се сљедећи пут лијепо обратите Србији, водите рачуна да ли се спроводи то што је усвојено у Бриселу, водите о рачуна о својим изјавама, о томе да поштујете Србију и грађане Србије. Грађани Србије нису девета рупа на свирали било коме, и не дам вам да их понижавате, никад вам више нећу то дозволити..,а радили сте то безброј пута. Него, увијек рачунам, можда смо погријешили, претјерали, можда треба да их пустимо још један пут...Нема више - рекао је Вучић.

Поручио је да је Србија своја на своме и да ће сачувати себе.

- Има других проблема, проблема у енергентици, о чему ћу у суботу да говорим грађанима Србије. А што се овога тиче, ти терористички олошу води рачуна да не повриједиш ниједног Србина, заједно са квислинзима које си изабрао, јер Срби заједно са државом Србијом знаће да вам одговоре. А ви из Европе, срам вас било, а то је ситница у односу на оно што бих могао стварно да вам кажем. У суботу спремам детаљнији, темељнији, одговорнији, озбиљнији одговор - истакао је предсједник Србије.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано раније данас позвао је Београд и Приштину да раде у складу са обавезујућим споразумима о дијалогу као и на хитном повратку косовских Срба у све приштинске институције.

На Станову изјаву реаговала је и предсједница Владе Ана Брнабић. Навела је да је "оваква реакција срамота Европске уније" и да именовање Ненада Рашића није само у супротности са Бриселским споразумим, већ и у супротности са вољом народа исказаној на изборима.