latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:57 | Аутор: СРНА

Промовисано стваралаштво Јованке Стојчиновић Николић

 У Дервенти је одржано поетско-музичко вече на којем је промовисана 17. ауторска књига поезије "Сунце под језиком" и књига прозе "Неко је позвонио" Јованке Стојчиновић Николић из Добоја.
Дервента - промоција стваралештва - Јованка Стојчиновић Николић - Фото: СРНА
Дервента - промоција стваралештва - Јованка Стојчиновић НиколићФото: СРНА

Ауторка је поручила да човјек треба да дијели сунце које носи у себи.

Она је истакла да је сунце и под језиком и да може своје зраке да одашиље, да се провуку кроз најмању пукотину - да онога коме је потребно не само загрију, већ и осунчају и освијетле.

Николићева је навела да је "Сунце под језиком" књига поезије која је подијељена на циклусе и објављена је прошле године, а наслов је произашао из пјесме посвећене родитељима.

- То је књига која је морала да деси, чини ми се да ме је неким дијелом вратила у живот. Сви имамо падове и успоне, а ја сам била у неком здравственом паду - рекла је Николићева у дервентском Центру за културу.

Јованка Стојчиновић Николић поезију и прозу ствара готово пола вијека, а њено стваралаштво крунисано је бројним признањима и наградама. Дјела ове књижевнице превођена су на више језика.

Опус њених дјела, чине, између осталих, "Звијезда скитача", "Тијесно небо", "Самоћа руже", "Голо сунце", "Камен моје крви", "Босо биље", "Оскоруша", "Горка свјетлост", "Кључаоница - изабране и нове пјесме", "Облик свјетлости", "Мрак од чистог злата", "Тамно око улице".