latinica  ћирилица
02/12/2022 |  09:23 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Маричић: Пореска управа Српске на рачун јавних прихода прикупила 2,816 милијарди КМ

Пореска управа Републике Српске је за 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила укупно 2,816 милијарди марака, што је за 335,6 милиона КМ или 14 одсто више у односу на исти период прошле године, али и за 105 милиона КМ или 17 одсто више у односу на план наплате за посматрани период, изјавио је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.
Горан Маричић (Фото: Пореска управа Републике Српске) -
Горан Маричић (Фото: Пореска управа Републике Српске)

Према његовим ријечима, из ових података је видљиво да је наплата за 11 мјесеци ове године значајно премашила укупну наплату јавних прихода Српске у цијелој прошлој години, која је тада износила 2,740 милијарди КМ.

- То указује на наставак позитивних кретања укупног пословног амбијента у Српској, те на правовремене активности Пореске управе Српске, а што се директно осликава и на резултате у наплати јавних прихода. Посматрано по појединим групама јавних прихода, евидентно је да је наплата директних пореза за 11 мјесеци ове године већа за 35 одсто, доприноса за 10 одсто, а осталих јавних прихода за шест одсто, у односу на исти период претходне године - истакао је Маричић.

Маричић је прецизирао да су доприноси наплаћени у износу од 1,775 милиjарди марака, што је за 155,6 милиона КМ више него у истом периоду 2021. године, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто.

- Наплата доприноса за Фонд ПИО, Фонд дјечје заштите и за Завод за запошљавање већа је за по 15 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања на истом нивоу као у истом периоду прошле године. Директни порези су наплаћени у износу од око 594,3 милиона КМ, што је за 153,7 милиона марака више него у истом периоду преходне године - рекао је Маричић.

Маричић је нагласио да се највећи раст и даље биљежи код пореза на добит који је наплаћен у износу од 310,7 милиона марака, што је за 91,8 милиона КМ или 42 одсто више него за 11 мјесеци прошле године.

- Поред тога, раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 241,6 милиона марака, што је за 34 одсто више у односу на период јануар-новембар претходне године. Код осталих јавних прихода, наплата је за 11 мјесеци ове године износила 445,4 милиона марака, што је за 25,8 милиона КМ више у односу на исти период претходне године, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу од 20, односно 37 процената, док је наплата такси и накнада на нивоу прошлогодишње иако је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси - навео је Маричић.

Што се тиче само новембра ове године, Маричић је прецизирао да је наплата износила 250 милиона КМ, што је за 27,5 милиона марака или 12 процената више него у истом мјесецу прошле године, при чему је наплата директних пореза већа за 13 одсто, доприноса за 10 одсто, а осталих јавних прихода за 22 процента.