latinica  ћирилица
02/12/2022 |  09:54 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС бирају делегате у Вијеће народа (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је у току друга посебна сједница Народне скупштине на којој би требало да буду изабрани делегати за Вијеће народа Републике Српске.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Пренос на РТРС плус и нашем порталу.

Народни посланици обавили су тајно гласање у Народној скупштини Републике Српске за избор делегата у Вијеће народа Српске.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда српског народа предложени су Никола Ковачевић, Живко Марјанац, Ристо Марић, Бранко Томић, Дарко Кременовић, Маринко Драгишић, Јасна Милешевић, Гордан Балабан, Марија Топић Николић, Младен Аничић, Стефан Мргуд, Драгутин Шкребић, Небојша Раковић, Дане Малешевић, Огњен Жмирић, Валерија Лакић, Војислав Глигић, Милан Зечевић, Љубиша Крунић, Перо Каран, Сњежана Вишњић и Споменко Стојановић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда хрватског народа предложени су Јосип Јерковић, Перо Јосиповић, Делфа Биберовић-Шур, Драган Јуричевић, Мијо Перкунић, Ђуро Ивановић, Зденка Гојковић, Марина Стевановић Радошевић, Бојана Деркућа Бевандић, Мирко Панџа, Јозо Типурић, Марко Јоргић, Младен Јоксимовић, Данијела Николић, Нада Тешановић, Сања Ковачевић, Мирјана Матановић Бундало, Драгица Ковач и Маријана Ћалић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда бошњачког народа предложени су Амир Хуртић, Смаил Мешић, Сејад Имамовић, Алмир Јашаревић, Аида Прешић, Ведран Софић, Алма Видојевић, Аднан Исић, Армин Хамзић, Дино Хотић, Адил Османовић, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Амина Кавазовић, Анита Хоџић, Игор Бошњак, Аднан Делић, Сребренка Голић и Дијана Марјановић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда осталих народа предложени су Данијел Пухалић, Жељко Драгичевић, Славиша Мркаја, Раденко Рикић, Јована Чаркић, Данијела Копривица, Франц Сошња и Душан Минов.

------------

Претходно је одржана сједмица Колегијума Народне скупштине Републике Српске који је заказао другу посебну сједницу за са једном тачком дневног реда: Избор делегата за Вијеће народа Републике Српске.

Ова тачка дневног реда повучена је јуче са Дневног реда Прве посебне сједнице, јер је Централна изборна комисија БиХ издала саопштење по којем је рок за жалбу на избор делегата истекао ноћас у поноћ.

Народна скупштина Републике Српске ЦИК-у је на вријеме доставила све листе за овјеру, али да је ЦИК пробио рок од 24 часа за њихову верификацију, због чега је дошло до помјерања одлучивања о избору делегата за Вијеће народа Републике Српске.

Гласање за делегате у Вијећу народа

Подсјећамо, посланици су изабрали делегате у Дом народа парламента БиХ.

У Дом народа иду четири делегата из СНСД-а и један из СДС-а. Изабрани су Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић а из СДС-а Желимир Нешковић.

Изабрана су и три потпредсједника парламента: Социјалиста Петко Ранкић, из реда хрватског народа СНСД-ова Ања Љубојевић, а из бошњачког Мирсад Дуратовић.

Четврти потпредсједник из СДС-а биће изабран накнадно, јер ова партија није доставила приједлог кандидата.