latinica  ћирилица
02/12/2022 |  11:18 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Џиновски астероид подигао мегацунами на Марсу

Марс није одувијек био празна прашњава планета каква је данас.
Планете, архив (Фото: EPA/IAU Martin Kommesser) -
Планете, архив (Фото: EPA/IAU Martin Kommesser)

У ствари, био је толико влажан да се на њему прије око три милијарде година подигао мегацунами. Према новом истраживању, узрок је био џиновски астероид, попут оног који је погодио Земљу прије 66 милиона година и збрисао диносаурусе.

Стручњаци предвођени научником Алексисом Родригезом са Института за планетарне науке у Аризони кажу да су лоцирали огроман ударни кратер, за који сматрају да је највјероватније поријекло џиновског таласа.

Назвали су га Пол, а налази се у подручју на ком се виде трагови катастрофалне плавне ерозије, која је идентификована још 70-година на ивици онога за шта се вјерује да је био древни океан.

Када је Насина "Викинг 1" сонда слетјела на Марс 1976. године близу система плавних канала по имену Маја Ваљес, пронашао је терен за који Родригез и његове колеге сматрају да је резултат цунами таласа.

Своју хипотезу поставили су прије неколико година, а вјеровали су да су се одиграла два одвојена цунамија – прије 3,4 и 3 милијарде година. Симулације су показале да је други потекао из кратера Ломоносов.

Међутим, одакле је први потекао нису могли да открију. Све до сада.

Пронашли су ударни кратер Пол, лоциран око 900 километара сјевероисточно од мјеста слетања "Викинга 1". Кратер је пречника 110 километара и лежи 120 метара испод онога што научници вјерују да би био ниво тадашњег мора у региону Златне равнице.

Симулације су показале двије могућности. Прва да је астероид обима девет километара ударио и наишао на снажан отпор тла, резултирајући експлозијом од 13 милиона мегатона ТНТ-а.

Други сценарио је да је астероид обима три километра који је наишао на слаб отпор тла (вода је упила већи део енергије) ослобађајући 0,5 милиона мегатона енергије.